събота, 14 май 2016 г.

"10 закона за родители", Януш Корчак


Отново Матричката в действие със своите закони. Объркващи, канещи за спазване. Деца, родители! Кой кого избира? Какви задачи си е поставил? Кой е учител, кой ученик? И все си в кръга, в човечарника, за да ни цицат и източват, за да съществуват вечно.Трябва излизане от кръга! Но кой ли го разбира, затрупан с битовизми и състезание с другите, за да не се усети, че трябва да се състезава само със себе си. И  тогава се отваря безбрежен хоризонт, безкрайността, в която можеш всичко! Но кой да разбере, кой да усети, като са ни отнели всичко. А дали е така? Определено не! Но кой да ти каже? Всеки иска някой да му каже. Всеки иска на готово. Без да се замисля. Ей така, купон да става, защото мислите плашат.А страхът ги храни, хрантутниците измислили Матричката, която скоро сама ще рухне, зщото е заложено, но те не го знаят. И това е чудесно, защото така по-дълбоко ще им влезе и изпепели. Ако не се осъзнаят. Но не могат, защото са програмирани и не знаят какво да правят със създалата се ситуация. А нови програми няма.И за това, на такивакато като мен лудяци, за техен ужас, им спретвам новите програми



1. Не очаквай детето ти да бъде като теб или да бъде такова, каквото ти искаш. Помогни му да стане не като теб, а да бъде себе си.

2. Не изисквай от детето си да плати за всичко, което ти си направил за него. Ти си му дал живот, как може да ти се отблагодари? То ще даде живот на друг, той - на трети и така... Това е необратимият закон на благодарността.

3. Не си изливай своите обиди върху детето, за да не ядеш на стари години горчив хляб. Понеже каквото посееш, това и ще поникне.

4. Не се отнасяй към неговите проблеми високомерно. Всекиму е даден живот според силите и бъди сигурен, че неговият живот не е по-малко тежък, отколкото твоят, а може би дори е по-тежък, тъй като то няма опит.

5. Не го унижавай!

6. Не забравяй, че най-важните срещи за човека са срещите с неговите деца. Обръщай им повече внимание - никога не можем да знаем, кого срещаме в детето си.

7. Не се измъчвай, че не можеш да направиш нещо за детето си. Измъчвай се, ако можеш, но не го правиш. Помни, че за детето е направено малко, ако не е направено всичко.

8. Детето не е тиранин, който завладява целия ти живот, не е само плод на плътта и кръвта. Това е скъпоценна чаша, която животът ти е дал да пазиш и да развиваш творческия огън в него. Това е разкрепостената любов на майката и бащата, които отглеждат не "нашето" или "своето" дете, а душа, която им е дадена на съхранение.

9. Умей да обичаш чуждото дете. Никога не прави на чуждото дете това, което не би искал да правят на твоето.

10. Обичай детето си и когато то е неталантливо, неудачник, когато е вече възрастен човек. Общувайки с него, радвай се, защото детето е празник, докато е с теб.

Зад псевдонимът Януш Корчак се крие името на Хенри Голдшмит - детски писател, педиатър и педагод от еврейски произход. Активно работещ за признаване правата на децата и пълното им равноправие. Роден е през 1878 г във Варшава, ръководи сиропиталище „Нашият дом” в продължение на 30 години (1912–1942). Умира в газовите камери на концлагера "Треблика" заедно със своите 192 възпитаници на 5 август 1942 г по негово желание, въпреки възможността да се спаси...

Няма коментари:

Публикуване на коментар