четвъртък, 14 юли 2016 г.

Нищо не е случайно или защо ни се случват неприятности?

Нищо не е случайно или защо ни се случват неприятности


Защото от неприятностите трябва да се извлече поука. Освен ако, разбира се, ние не искаме да спъваме в един и същи камък много пъти. Ако една и съща...



Защото от неприятностите трябва да се извлече поука. Освен ако, разбира се, ние не искаме да спъваме в един и същи камък много пъти. Ако една и съща неприятност отново и отново идва в живота ни, това означава, че правим едни и същи грешки.
Животът се опитва да ни научи на нещо, а ние все не разбираме. Ние не се замисляме (предпочитайки да обвиняваме другите), не правим правилните изводи и продължаваме да правим неразумни неща. Ето защо животът е принуден да ни научи чрез използване на все по-жестоки ситуации.
Как да извлечем урок от неприятна ситуация
Първата стъпка е да приемем ситуацията такава , каквато, е без да обвиняваме никой: аз сам привлякох това в живота си – с мисли, думи и действия. Това е позицията на отговорността, която отваря вратата към мъдростта. Друг път към мъдростта няма. Прехвърлянето на отговорността върху другите, Бог, и така нататък, е път на деградацията, а не на духовното израстване.
Втората стъпка – намиране на грешката, причината за неприятната ситуация.
Това се нуждае от задълбочен анализ. Може и да не си спомните веднага (да не разбирате, да не си давате сметка) какви ваши действия са предизвикали този проблем, особено ако не е било в този живот (егото ще се опита да се възползва от този фактор за да спре анализа на ситуацията). Но не забравяйте – нищо не е случайно.
Помислете върху това, какъв аспект от вашия егоизъм ви посочва живота чрез този човек или ситуация?
Каква отрицателна или деструктивна черта на характера на другия предизвиква вашата реакция?
Не сте ли проявявали по отношение на някого този аспект на егото си?

Ако нещо друго предизвиква у вас неприятна реакция, това говори, че у вас ​​също го има (проекция). Необходимо е да го откриете. Търсете и ще намерите.
Третата стъпка – изкореняване на открития аспект на егото. Това може да стане по различни начини. Можете да започнете да наблюдавате този аспект на егото и да го осъзнавате, и постепенно той ще изчезне. Можете също така целенасочено да проявявате в живота противоположност на този аспект (положителна черта). Опитайте с различни варианти.
Допълнение към втората стъпка.
Външният свят е отражение на вътрешния свят. Кажи ми как виждаш света, и аз ще ти кажа какъв си ти. Ние виждаме в другите само това, което съществува в нас. Кажи ми кои са твоите приятели и аз ще ти кажа кой си. И така нататък.
Опитите да се промени другия (без променяте себе си) – е проява на егото, глупав егоизъм, и, като правило, такъв подход не работи.
Променете себе си – променят се другите. В краен случай – ще се промени отношението ви към тях, и това вече няма да ви наранява, проблемът ще изчезне. Ето защо, ако искате да промените живота си към по-добро – започнете със себе си. Другите варианти са губещи. Нищо няма да стане.

 

1 коментар:

  1. Няма ли да спрете да крадете: http://drugitenovini.com/nishto-ne-e-sluchajno-ili-zashto-ni-se-sluchvat-nepriyatnosti/

    ОтговорИзтриване