понеделник, 11 юли 2016 г.

9 фрази, с които да блокираме всеки манипулатор

9 фрази, с които да блокираме всеки манипулатор





Вие вероятно се сблъсквали с този тип хора, откровени или скрити манипулатори, защото те живеят сред нас. Ако все още не знаете или се съмнявате,  ние ще ви подскажем: манипулаторът лесно се идентифицира по това, какво изпитвате при разговор с него. Ако сте в хармония с емоционалното си състояние, ще почувствате с шестото си чувство, че думите и действията на манипулатора ви напрягат и противоречат на собствените ви желания.
Ето някои класически признаци на манипулатора:
Той поставя своите нужди пред вашите,
    Той поставя чувствата си над вашите,
    Той ви диктува какво трябва да правите,
    Той обича да драматизира и предизвиква вашите емоции,
    Той ще постарае да направи вашата самооценка  ниска.

Методи за борба
Когато  чуете от него формулировка или нещо подобно, можете да отговорите меко и коректно, учтиво и твърдо, и това действа. Ако манипулаторът живее в семейството ви (да, може да бъде родител или дете!), неговата природа редовно ще взема надмощие, и той ще  показва това  отново и отново, но не се отказвайте.
9 фрази:
1. „Аз искам, вие да …“
„Искам да ми говорите спокойно“
„Аз ви моля да зачитате моята гледна точка и желанията ми“
„Трябва да спрете да ме обиждате, и това е единственият начин да продължим разговора.“

Когато започнете да говорите „Аз искам, вие да“ на манипулатора, вие прекъсвате собствената му  тактика да говори по същия начин. Това не е просто отказ, това е  предлагано решение, което би могло да го устройва.
2. „НЕ“
„Не“ е мощна дума, и ако е достатъчно само сухо НЕ,  научете се да изричате НЕ без емоция и твърдо. Така, че да не последва желание да оспорва. Но на практика  често се случва вие да съпровождате вашето „не“ с извинение. Това не е страшно. С течение на времето ще се научите!
3. „Най-доброто, което мога да направя точно сега е …“
Това е друг начин учтиво да се откаже и да се подчертае вашата лична линия на поведение. Вашите нужди, изразени на глас отхвърлят предложението на манипулатора и  ще ви позволят да се съсредоточите върху собствените си нужди.
4. „Не е нужно да решавате вместо мен“
Просто и коректно. Манипулаторът обикновено е „притеснен“, че нещо не е наред с вас. Не бива да му позволявате да налага своите емоции.
5. „Мен ме ценят всички»
Манипулаторите обожават хората с ниско самочувствие. Психологическият проблем на манипулатора е, че той също има ниско самочувствие, и отстоява себе си за тяхна сметка. Не му позволявайте да счита, че  не сте уверени в  себе си.
6. „Първо се успокойте, а след това  ще продължим“
Понякога те са много емоционален – обидени или агресивни, и ви товарят със своите емоции. На тях им  става по-леко, когато  говорят, това е факт. Но ако искате да се предпазите от негативността, с която  ви облъчват, прекъснете този разговор.
7. „Вашето поведение е неприемливо“
Това обемно и елементарно твърдение е правилната фраза, след която по-нататъшната комуникация или действие продължават според вашата преценка. Или прекратявате разговора и си тръгвате, или „любителят на играта на нерви“ ограничавa желанието си да отстоява  себе си за сметка на другите, и ще се държи прилично.
8. „Трябва да ти е много зле за да се нахвърляш така върху мен!“
Това е една от най-благородните фрази, които можете да кажете на манипулатора. Тя поразително сменя тактиката. Вие  открито признавате неговия гняв / тъга / страх, като в същото време показвате вашата откритост и готовност да го изслушате.
9. Замълчете

Да, просто замълчете. Манипулаторите жадуват за някакви ваши  емоции, и  чувстват радост,  когато ви изкарат от равновесие.  Останете спокойни, контролирайте дишането си и се съсредоточете върху усещането за херметичност в слънчевия сплит. На пръв поглед може да се окаже трудно, и такова нещо е в състояние да предизвика у манипулатора още по-голям гняв. Не се поддавайте на изкушението да  спорите и се вземете в  ръце. И тогава манипулаторът ще разбере, че тази жертва е твърде трудна за него.

2 коментара:

  1. Познавам такива хора. Както се досещате, това не е хвалба!
    Съветите как да противодействате на такъв човек, са съобразени с типаж, който е манипулатор, но е интелигентен или поне що-годе възпитан!
    Проблемът е, какво се прави с човек, който освен ванипулатор е прост и нагъл... А! Забравих - и винаги е прав!
    Не вярвам психологията да е намерила друг вариант да му затворите устата, освен с ритник! Не съм го прилагала, но ми се е искало! :)
    Повярвайте! Имам опит.

    ОтговорИзтриване
  2. Добре е да посочвате източник, от който копирате текстове. Ще ви помогна: http://drugitenovini.com/9-frazi-s-koito-da-blokirame-vseki-manipulator/

    Иначе си е чиста кражба от страна на : "djadjo ПИСАТЕЛ, ХУДОЖНИК, ПЪТЕШЕСТВЕНИК, ИЗСЛЕДОВАТЕЛ НА ЧОВЕШКИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ И СЪ-ТВОРЕЦ НА ЗВЕЗДЕН ЧОВЕК - НОВИЯТ ЧОВЕК НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ И ВСЕЛЕНА"

    ОтговорИзтриване